Cloude Oskar Mone

 :: Pejzazi

Go down

Cloude Oskar Mone

Post by Admin on Sat Jun 14, 2008 12:05 am

Cloude Oksar Mone

Cloude Oksar Mone se rodio 14.novembra 1840.godine u francuskoj. Svoje detinjstvo Mone provodi u Avr u Normandiji, crtajuci karikature raznih prolaznika i prijatelja.
Impresija, radjanje sunca.
Poznati impresionista Ezen Buden postaje njegov prvi ucitelj, jer je otkrio veliki talenat u slikanju pejzaza mladog Monea. Slikajuci pejzaze u Avru, kasnije Mone susrece jos jednog dobrog ucitelja Zonkena. Mladog Oskara Monea, nije interesovala samo materija u slikanju,vec i treperenje svetlosti oko same materije. Kasnije njegovo slikanje se nalazi pod uticaj Kamij Koroa i Gustava Kurbea.
Isto tako po odlasku u London, upoznavsi slikarstvo Vilijama Tarnera, shvatio da je pejzaz i impresija, njegova vecita inspiracija.
Od 1890.godine, kao iskusan i poznat francuski impresionista, pocinje sa slikanjem istih motiva, slikajuci u razlicitim vremenskim intervalima. On ostaje veran svojim obrascima, slikajuci najvise jezero Ziverni [travu ili lokvanje].

Ovaj period slikanja oznacice prelaz od istrazivanja motiva ka cisto slikarskim problemima - istrazivanju svetlosti nezavisno od predmeta i forme. Impresija - sanjati da ostvari „nesto što je nemoguce naslikati - vodu sa travom koja se talasa u dubini.“ Najvece dostignuce ovog umetnika je kvalitet i moc opazanja inteziteta svetlosti u treperenju povrsine jezera. Cloude Oskar Mone je doneo epohu u umetnost slikanja.

Svojim nacinom slikanja pejzaza, impresionistickim razlaganjem svetlosti na osnovne boje — podstice mladog Zorza Sera, koji ce svojim tackastim pipkanjem cistim i osnovnim koloritom,ne mesajuci boje, stvoriti poentilizam.
Eduar Mane ga je smatrao maestrom [Rafaelom vode], a po Sezanovim rečima, Mone je bio [samo oko]. Tek u kasnim godinama zivota, Francuska je uvela Monea u zvanicne sluzbene krugove, ali nije docekao odaju priznanja. Za vreme svog zivota, Francuska nije od njega kupila ni jednu jedinu sliku. Moneove slike, koje se danas nalaze u muzejima bili su obicno pokloni ili ih je muzej kupio od samih vlasnika.

_________________
>> Ravian
avatar
Admin
Admin

Posts : 36
Join date : 2008-04-06
Age : 48

View user profile http://slikarstvo.niceboard.biz

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 :: Pejzazi

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum