Henry de Toulous Lautrec

 :: Pejzazi

Go down

Henry de Toulous Lautrec

Post by Admin on Fri Jun 13, 2008 11:56 pm

Henry de Toulouse-Laurec, francuski impresionistaHenry de Toulouse Lautrec je rodjen 24.novembra 1864.godine u juznu Francusku u jednoj od aristokratskih porodica. Bio je naslednik i zadnji u liniji plemicke obitelji Lautrec, koja je nekoliko vekova bila plemicka. Kao dete Toulous je bio veoma slab i cesto bolesan. Od svoje desete godine Henry, je poceo crtati i slikati.

Moulen Rouge

Kada je napunio 12. godina Toulouse-Lautrec je dobio prvo bol u levoj nozi, a zatim u 14. godini i njegova desna noga je obolela. Njegovi roditelji nisu na vreme zvali lecnike, nisu shvatili ozbiljnost bolesti, tako da su Lotrekove noge zakrzljale rastom.
Kao mladic bio je visok svega metar ipo, od struka navise je rasao normalno, dok su noge ostale decacke.

Lautrec in bad

Posto je kao mladic obozavao crtati i slikati, resio je da se preseli u periferiji Pariza (Montmartre), koje je bilo srediste za boemski zivot. Poceo je slikati plesne dvorane, plesacice, nocne klubove i prostitutke na platnu, a isto tako i litografije za nocne klubove.Toulouse-Lautrec je bio vrlo aktivan dio ove zajednice. On je cesto sedio po nocnim klubovima uvek u drustvu, dok je ispijao pice crtao je skice za kafanskim stolom. Ujutru bi te skice dovrsavao u ateljeu.

Portrait Vincent Van gough

Kako je svake noci pio u drustvu, zdravlje mu se pogorsalo i 1890.godine je smesten u bolnicu na lecenje, ali on nije mogao ostati daleko od alkohola. Toulouse - Lautrec umro je 9. septembra 1901, u zamku njegove plemicke porodice od Malrome.

La Goulue arrivant au Moulen Rouge

_________________
>> Ravian
avatar
Admin
Admin

Posts : 36
Join date : 2008-04-06
Age : 48

View user profile http://slikarstvo.niceboard.biz

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 :: Pejzazi

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum